2012-03-19

Muilai iš bazės

Pastaruoju metu susirgau muilo gamybos liga. Žinoma, tai ne tikras muilo virimas, kurį būtinai išmėginsiu vasarą, bet labai smagus ir naudingas užsiėmimas. Jei pasirenki gerus bazinius produktus, rezultatas gali išeiti netgi labai džiuginantis ir turintis teigiamą poveikį odai. Bet kokioje gamyboje neišvengiamas brokas, taigi aš jį sėkmingai sunaudoju kasdieniam rankų plovimui, ir tikrai galiu pasidžiaugti pagerėjusia rankų odos būkle :)

Internete galima rasti įvairių receptų ir informacijos kaip pasigaminti muilą perlydant bazę, bet gaminant išryškėja įvairūs niuansai. Pabandysiu papasakoti kaip tai darau aš.

Reikės:

Priemonių:
Virtuvinių svarstyklių
Mikrobangų krosnelės (jei jos neturite, galima naudotis virykle)
Mikrobangų krosnelei tinkamo indo
Medinio šaukšto (nors muilas ir nusiplauna, bet tą šaukštą geriau naudoti tik muilo gaminimui)
Didesnio ir mažesnio dubenėlio
Sietelio
Keleto kruopščiai nusausintų šaukštelių
Peilio
Mililitrais sugraduoto indelio
Formelių (tinka ne tik specialios formos, bet ir smėlio žaislų formelės, įvairūs karščiui atsparūs indeliai, stiklinaitės ir pan.)
Purkštuvo su spiritu

Ingredientų:
Muilo bazės
Bazinių aliejų ir/arba sviestų (pvz., alyvuogių aliejus, kakavos sviestas)
Eterinių arba kvapiųjų aliejų
Molių, miltelių, žolelių, kavos tirščių ar kitokių birių priedų (šie priedai dedami pagal poreikį ir fantaziją)
Dažų

Proporcijos:
Į 100 gramų muilo bazės galima pridėti – 1 šaukštą bazinių aliejų, 1 arbatinį šaukštelį birių priedų, 2-4 lašus dažų, 10 lašų eterinio arba 20 lašų kvapaus aliejaus.

Renkuosi ekologišką muilo bazę ir dažniausiai naudoju natūralius dažiklius. Plačiau apie juos parašysiu vėliau, o dabar apie procesą:

Pirmiausia pasiruošiu visus papildomus ingredientus, o tik paskui lydau bazę. Įmaišius įvairius priedus į bazę ji gali pradėti pakankamai greitai stingti (kartais vos spėji sureaguoti), taigi reikia greitai viską išmaišyti ir pilti į formą. Daug patogiau, kai ingredientai jau prieš tai kruopščiai išmaišyti tarpusavyje. Birius priedus rekomenduojama maišyti su baziniais aliejais ir tik tada pilti į muilo bazę.

Taigi imu du skirtingo dydžio dubenėlius, statau vieną į kitą ir į didesnį pilu verdančio vandens. Į mažesnį dubenėlį dedu įvairius sviestus ir/ar aliejus ir tirpdau. Ištirpusių sviestų ir/ar aliejų turi būti maždaug 1 šaukštas 100 gramų muilo bazės. Jei naudojami tik skysti aliejai, galima puikiausiai išsiversti su vienu dubenėliu ir į jį įpilti aliejų. Tada aš į aliejų dedu birius priedus. Geriausia, įvairius miltelius ar molius sijoti per sietelį, tada lengviau juos išmaišyti, nelieka gumulėlių. (Čia prireikia tų keleto sausų šaukštelių, nes milteliai ir moliai labai jautrūs drėgmei ir geriau juos semti atskirais įrankiais). Kadangi naudoju natūralius dažiklius, tai jie dažniausiai ir būna tie birūs priedai. Kai naudoju dažymui šaltalankių sultis, jas irgi sumaišau su baziniais aliejais. Jei naudojami vandens pagrindo dažai, šiame etape į aliejus įlašinami keli lašai dažų. Eterinių aliejų kolkas nelašinu, nes stovėdami karšto vandens vonelėje jie nugaruotų.

Tada sveriu reikiamą kiekį bazės. Visada užsveriu 5-10 gramų. Jei naudoju pirktinę formelę, tai jos tūris yra aiškus, nereikia sukti galvos. Jei imu smėlio ar dar kokią kitokią formelę, tai pirmiausia pasimatuoju jos talpą. Tam ir reikalingas indelis sugraduotas mililitrais. Pilu į formelę vandenį ir žiuriu, kiek mililitrų telpa – tiek gramų bazės ir reikės. Pasvertą bazę pjaustau į mikrobangų krosnelei tinkamą indą nedideliais, maždaug vienodo dydžio gabalėliais. Nustatau 300W galingumą (pas mus medium) ir dedu bazę maždaug 30-40 sekundžių. Jei bazė pilnai neištirpusi, galima dar šiek tiek pašildyti, bet svarbu neužvirinti. Jei lieka labai maži neištirpę bazės gabalėliai, pamaišius mediniu šaukštu, jie ištirpsta. Galima bazę lydyti ir ant viryklės (taip aš dariau anksčiau, bet mikrobangėje man pasirodė patogiau ir greičiau). Jei lydoma bazė ant viryklės, reikės puodo su vandeniu. Kai vanduo užverda, į jį statome kitą indą su baze ir maišant lydome ant mažos ugnies.

Tada lašinu eterinius arba kvapiuosius aliejus į bazinių aliejų ir priedų ruošinį. Taip pat kelis lašiukus į formelę (kad geriau išsiimtų muilas). Gerai išmaišau bazinius aliejus ir po truputį supilu į išlydytą muilo bazę, pastoviai ją maišydama. Viską supylusi, gerai išmaišau muilą iki vientisos masės ir pilu į formelę. Papurškiu spiritu, kad neliktų oro burbuliukų. Palieku formoje kol sustingsta. Paprastai po valandos jau galima muilą išimti iš formos ir labai norint pradėti naudoti, bet geriau dar palikti dienelę pagulėti :)

Štai paskutinių mano gamintų muiliukų rinkinukas:


Muilų spalvos nelabai ryškios, bet man visai gražu tai, kas natūralu :) Informacijos apie natūralius dažiklius ieškojau internete dar prieš pradėdama muilų gamybą. Ganėtinai sunku išgauti norimą spalvą vien natūraliomis priemonėmis. Parašysiu, kokios priemonės yra rekomenduojamos interneto platybėse ir kokias pati esu išbandžiusi.

Raudona spalva dažo:
Burokėliai (nuo blankios rožinės iki raudonos spalvos)
Raudonasis molis (raudonai ruda spalva)
Rožinis molis (raudonai ruda spalva)

Persikine spalva dažo:
Čili pipirų milteliai (naudoti labai atsargiai, nes gali dirginti odą)
Paprika (taip pat gali dirginti odą)

Oranžine spalva dažo:
Anato sėklos (reikia ištirpinti aliejuje, gelsvai oranžinė spalva) - neįsivaizduoju kas tai per augalas
Morka (nuo geltonos iki oranžinės spalvos)
Moliūgas (ryški oranžinė spalva)
Šaltalankių aliejus

Geltona spalva dažo:
Medetkų žiedlapiai
Ramunėlių žiedai (rusvai gelsva spalva)
Kari milteliai (nuo auksinės iki gintarinės spalvos, naudoti atsargiai, nes gali dirginti odą)
Ciberžolė
Šafranas

Žalia spalva dažo:
Liucerna (šviesiai žalia spalva)
Agurkas (ryškiai žalia spalva)
Chna milteliai (nuo šviesiai žalios iki intensyvios pilkai žalios ir rudos spalvos)
Dumbliai
Spirulina (nuo žalios iki smaragdinės spalvos)
Šalavijas
Špinatas (šviesiai žalia spalva)
Džiovinti krapai arba petražolės (šviesiai žalia spalva)
Džiovintos mėtos
Melisų nuoviras (gelsvai žalsva spalva)

Žydra spalva dažo:
Ramunėlių eterinis aliejus (nuo žydros iki mėlynos spalvos)

Mėlyna spalva dažo:
Indigo šaknis (ryški mėlyna spalva, gali dažyti odą) – šito augalo irgi nežinau

Violetine spalva dažo:
Alkana (nuo ryškios violetinės iki neryškios mėlynos spalvos) – kuo toliau į mišką, tuo daugiau neaiškių augalų :D
Raudoni hibiskuso žiedai (violetinė, alyvinė spalva)

Ruda spalva dažo:
Cinamonas (nuo rusvos iki rudos spalvos, gali dirginti odą)
Smulkinti gvazdikėliai
Kakavos milteliai
Maltos kavos pupelės, kavos tirščiai (nuo rudos iki juodos spalvos)
Smulkintos erškėtuogės (nuo šviesiai rudos iki ryškiai rudos spalvos)
Šokolado gabalėliai
Degintas cukrus
Svogūnų lukštai (nuo šviesiai iki ryškiai rudos)

Balta spalva dažo:
Kaolinas / baltasis molis
Titano dioksidas (ryški balta spalva)

Smėline spalva dažo:
Pienas (nuo šviesiai smėlinės iki rudos, priklausomai nuo riebumo ir cukraus kiekio)

Pilka spalva dažo:
Aguonų grūdai (nuo melsvai pilkų iki juodai pilkų taškelių)
Smulkinta pemza
Anglis (baltoje bazėje suteikia pilkai alyvinį atspalvį su juodais taškeliais)

Sąrašas atrodo visai neblogai. Lyg ir būtų galima išsirinkti kuo tuos muilus dažyti, bet paskaičius įvairius komentarus paaiškėja, kad kai kurie natūralūs dažikliai keičia spalvą ir ne į gerąją pusę - dažniausiai pilkėja. Taip elgiasi burokėliais, hibiskuso žiedais, žaliąja arbata nudažyti muilai. Raudoni rožių žiedlapiai – pažaliuoja, serbentai mėlynuoja, bet ne gražiai mėlynai, o purvinai.

Iš šio sąrašo esu pabandžiusi tik kelis dažiklius. Manau, svarbu paminėti, kad mano naudojama ekologiška bazė yra skaidri ir šiek tiek gelsva. Taigi naudodama tokią bazę ir įvairius molius, gavau tokius muilus:

Su geltonuoju moliu:



Su raudonuoju moliu:



Su baltuoju moliu / kaolinu (pagal teoriją turėtų būti baltas, o maniškis pilkai žalsvas):



Labiausiai man patinka muilus dažyti šaltalankiais. Rekomenduoja aliejų, bet aš naudoju šaldytas grynas sultis (be cukraus). Atšildau kartu su baziniais aliejais ir priklausomai nuo kiekio gaunu geltonus ar oranžinius muilus:





Bandžiau ir petražolių milteliais dažyti. Labai greitai sustingo bazė, teko perlydyti. Ir asmeniškai man nepatinka, kad tie milteliai niekur neištirpo, o tiesiog muile pasiskirstė:


prieš šviesą...


Artimiausiu metu eksperimentuosiu su aviečių milteliais (tikiuosi rožinės ar raudonos spalvos). Būtinai dar išbandysiu gasulo/rasulo ir rožinį molius. Taip pat titano dioksido miltelius.

6 komentarai:

  1. Anonimiškas2012-03-23 09:43

    liuksiški muiliukai :) ypač 1,2 ir 5 nuo apačios ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rimtai? Būčiau anksčiau sužinojusi, būčiau atidavusi jį tau ;) O tai dabar rankas plaunu ir vis pagalvoju, kad negražus jis man :D Bet negražumas rankom nekenkia, tai ir naudoju... Pagaminsiu tau kitą petražolinį ;)

      Panaikinti
  2. pasakiškas įrašas ;) o muilai visi gražuoliai!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už šį blogą. Super. Eisiu gamintis muilo :) O gal galite kokį skysto muilo receptuką pasiūlyti??

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir man patiko, labai išsamu, ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Patys geriausi išbandyti dažikliai:spirilina,ciberžolė,kava ir moliai visų rūšių!Bandykit,nepasigailėsit😉!

    AtsakytiPanaikinti